Täällä kyläkirjatarinoissa on aiemmin ollut juttua mm. vihtasiltalaisista urheilijoista. Aihepiiriin on artikkelin kirjoittamisen jälkeen saatu lisätietoa ja nimiä, joita kirjoituksessa ei ollut mainittu.
Tällä kertaa herätellään muistia paikkakunnalla vaikuttaneisíin ja/tai vihtasiltalaislähtöisiin kulttuuri-ihmisiin liittyen. Kulttuurilla tarkoitamme tässä yhteydessä henkisiä ja taiteellisia harrastuksia tai ammattilaisuutta. Koska kirjoittajan tiedot ovat tältäkin osin vielä kovin vajavaisia, toivottavasti tämä pieni artikkelintynkä voisi poikia lisää nimiä, tietoja ja vihjeitä aihepiiriin liittyvistä henkilöistä – ja toki myös täydennystä mainittujen ansioihin.
Ehdottomasti paikallisiksi kulttuurivaikuttajiksi on luettava tietenkin Kuhalan koulun pitkäaikainen johtajaopettaja Toivo Pekkanen sekä niinikään pitkäaikainen opettaja Helvi Niiranen, jotka olivat molemmat mm. musikaalisia ja vetivät ansiokkaasti kuorotoimintaa. Kummallakin oli myös sana hallussaan niin kirjoitettuna kuin puhuttunakin. He vaikuttivat niin Vihtasillan kuin Vihtavuoren ihmisten elämänpiirissä. Pekkaseen, Niiraseen ja muihin opettajiin palaamme tarkemmin erikseen.
Yrjö Veander (1933-2000) oli Vihtataipaleen nuorempi poika, jolla oli monipuolisesti taiteellisia taipumuksia ja ilmiselvää lahjakkuutta. Työuransa hän teki Vihtavuoren tehtaalla, jossa toimi 22-vuotiaasta lähtien mm. maalarina, happomiehenä ja nitraajana sairaseläkkeelle jäämiseensä saakka. Yrjö kirjoitti mielellään asioita muistiin mm. sukunsa vaiheista ja kuulemistaan tarinoista. Kun sujuvasanaisen kirjallisen ilmaisun kyky yhdistyi piirustustaitoon, syntyi sellaista herkullista jälkeä kuin esimerkiksi Laila Venetpalon toimittamassa Vihtavuoren leipää -kirjassa.
Yrjön Alli-puolison kotona on kunniapaikalla Yrjön maalaamia tauluja. Esimerkiksi rantakoivu -aiheinen maalaus (kuva yllä) on tehty Allin mukaan ruokatunnilla lateksimaaleilla. Yrjön monet veistokset ovat myös muistuttamassa kotiväkeä hänen näkemyksestään ja taitavista käsistään.
Valokuvaus on harrastuksena ja taiteenlajina vielä varsin nuorta. Vihtasillan ytimessä lähes koko ikänsä asunut autoilija Kalervo Puttonen hankki ensimmäisen kameransa 1950-luvun alussa. Se oli siihen aikaan harvinainen kapistus. Kalervolla oli tapana pitää kameraansa autossa mukanaan ja niin kertyi jälkipolvillekin ihasteltavaksi esimerkiksi sellaisia kuvia kuin otos Lenita Airistosta Vuonteen sillalla. Nykyisin Laukaan kirkolla asuvan Puttosen kuvia tullaan näkemään kyläkirjassa useita.
Nykyisistä vihtasiltalaisista taitavana luontokuvaajana tunnetaan Otso Pääkkönen . Hänen ottamiaan hienoja kuvia Vihtasillan maisema- ja luontokohteista tullaan myös näkemään kyläkirjassa.
Nykyisin muualla vaikuttavista kulttuurialan ammattilaisista on syytä mainita Niko – Lentäjän poika ja Niko 2 – Lentäjäveljekset -elokuvien ohjaajana tunnettu Kari Juusonen (s. 1967). Hän on kotoisin Vihtasillasta, jossa velipoika pitää nykyisin taloa ja kylällä asuu muutenkin sukua. Laukaa-Konnevesi -lehden jutussa vuoden 2012 lopulla Kari kertoi käyvänsä lapsuutensa kotimaisemissa aina ehtiessään.
Tässä ei ole ollut tarkoituksenakaan tehdä kaiken kattavaa esitystä kulttuuriaiheesta, herättelevä katsaus paremminkin. Kommentteja ja täydennyksiä otetaan mielihyvin vastaan sähköpostiin vihtasillankylakirja@gmail.com
Helteistä heinäkuuta toivotellen,
Antti
Vastaa